RÖPORTAJ: Mimar Nükhet Boz ve Mimar Elmon Pekmez

Yaşam alanlarına enerji dopingi

Mimar Nükhet Boz ve Mimar Elmon Pekmez, BoomRoom projesiyle evlere sadece bir günde detoks uyguluyorlar. Sabah onlara teslim ettiğiniz eviniz akşam tam da sizin istediğiniz yaşam alanına dönüşüyor.

Yaşam alanlarının dekorasyonunda ufak değişiklikler yaparak bambaşka bir atmosfer kurgulayabileceğinizi zaten çok iyi biliyorsunuz. Peki ama işe nereden başlamak gerek? Tekstiller mi değişmeli? Yoksa ufak tefek aksesuar değişiklikleriyle mi limitli kalmalı? Yıllardır birlikte yaşadığınız mobilyaları değiştirmek nasıl olur? Eğer bu değişim konusunda tereddütleriniz varsa, nasıl işe başlayacağınızı bilemiyorsanız ve en önemlisi zamanınız kısıtlıysa kendinizi profesyonellerin deneyimli ellerine bırakın. İki genç, yetenekli, deneyimli, stil sahibi mimar Nükhet Boz ve Elmon Pekmez, BoomRoom projeleriyle evlerinde pratik ve fonksiyonel değişikliklerle yepyeni bir atmosfer ve enerji yakalamak isteyenlerin imdadına yetişiyor. “En büyük hedef kitlemiz çok yoğun çalışan, aylardır belki yıllardır evlerine hiç zaman ayıramayan, ama her evlerine girdiklerinde mekânın kendilerine verdiği ağırlık ve negatif enerjiden şikâyetçi aileler” diyen Boz ve Pekmez, uyguladıkları detoks programıyla bir günde yaşam alanlarında yepyeni bir atmosfer kurguluyorlar. Bunu nasıl başardıklarını öğrenmek ve bu yepyeni projenin detaylarını öğrenmek için en son konut projeleri olan Meyzi ve Sami Venturero çiftinin evinde buluşup hikayelerini kendilerinden dinliyoruz:

Maison Française: Pekmez Boz Mimarlık’ın hikayesi nasıl başladı?
Elmon Pekmez: Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ndeki okul hayatımız boyunca hep beraber bir şeyler yapacağımızı hayal ettik. Okul bittiğinde ben, Erginoğlu&Çalışlar’da Nükhet ise Aşçıoğlu inşaat firmasında çalışmaya başladık. 11 yılı bu şekilde geçirdikten sonra aşağı yukarı aynı zamanlarda artık tek başımıza yol almaya karar verdik ve 2010 yılında şirketimizi kurduk.

MF: Bugüne kadar neler yaptınız? Hangi projeler üzerinde çalıştınız?
Nükhet Boz: Bir araya geldiğimizde ilk işimizi L’ist İstinye Suites’te yaptık ve güzel sonuçlar alınca, aynı sitede 6 daire daha yaptık. Üç yıl içinde özellikle birçok konut projesi üzerinde çalıştık..

MF: “Mekân enerjisi” ya da “ev detoksu” konsepti nedir anlatabilir misiniz?
N. Boz: Biz bu projeyi BoomRoom olarak adlandırdık. En büyük hedef kitlemiz yoğun bir iş hayatı olan, evlerine hiç zaman ayıramayan, ama her evlerine girdiklerinde mekânın kendilerine verdiği ağırlık ve negatif enerjiden şikâyetçi aileler. Biz BoomRoom projesiyle evleri bütün bu kalabalıklardan arındırıyoruz. Renklerle oynuyoruz, mobilyalarda ufak tefek değişiklikler yapıyoruz, gerekirse mekâna özel tasarımlar yapıyoruz ve mekâna yepyeni bir enerji kazandırıyoruz.E. Pekmez: Mekânı baştan yaratmak için sadece bir gün istiyoruz. Ev sahibi sabah evini bize teslim ediyor, akşam eve döndüğünde bambaşka bir atmosferle karşılaşıyor.

MF: Peki bu işin cazip yönleri neler?
N. Boz: İş bir günde bitiyor. Ev sahibi hiç uğraşmıyor. Hayalini süsleyen tasarımlar, objeler evine geliyor. Sabah darmadağınık bırakıp çıktığı ev, akşam döndüğünde bambaşka bir mekâna dönüşüyor. Çok daha ulaşılabilir bir bütçeyle mimari hizmet alınabiliyor.

MF: Ev sahipleriyle bir araya geldiğinizde çalışma nasıl ilerliyor?
E. Pekmez: İlk etapta bir ön görüşme yapıyoruz. Bu görüşme öncesinde kendisine çok kapsamlı bir anketin doldurulmasını istiyoruz. Bu ankette tasarım öncesi öğrenmemiz gereken kişinin yaşam alışkanlıkları, zevkleri, renkleri gibi her türlü bilgi yer alıyor. Verilen brief doğrultusunda eve giriyoruz ve akşamüzeri mekânı bambaşka bir şekilde, verdiği bütçe sınırları içinde kalarak teslim ediyoruz. Mekâna yeni eklenen her şey büyük etiketler asılarak belli ediliyor. Ev sahibi istediğini satın alabiliyor, istemediklerini eleyebiliyor.

MF: Nasıl taleplerle karşılaşıyorsunuz?
N. Boz: Ev sahiplerinin bizden en büyük talepleri sıkıldıkları, eskimiş demode mekânlarına yenilik, hayat ve tarz katmamız oluyor. Uzun zamandır arayıp bulamadıkları bir mobilya ya da aksesuarın bulunmasını isteyebiliyorlar. En güzel becerilerimizden biri kişinin kendi eski mobilyalarını baştan yaratmak. Ayna, mermer, cam, kulp, farklı tekstiller kullanarak, basit ve pratik çözümlerle eskilere bambaşka bir stil verebiliyoruz.

MF: Çok büyük ve yorucu bir şehirde, stresle iç içe yaşıyoruz. Evimizde kendimizi rahatlatmak, biraz enerji bulmak için neler yapmalıyız? Dekorasyonu nasıl değiştirmeliyiz?
N. Boz: Mekânda hoş bir müzik açmak, her hafta taze çiçek almak, kokulu mumlar yakmak bile yüzümüzü gülümsetmeye yetebilir bazen. Ara sıra mekândaki elemanların yerlerini değiştirmek, bir yatak örtüsünü yenilemek, yeni birkaç yastık almak, bir duvarı ayna kaplamak, mobilyaların kulplarını yenilemek gibi birçok minik dokunuşla atmosfer değiştirilebilir. Taş, ayna, cam, ahşap, halı ve farklı dokulu kumaşlar bu havayı hemen değiştirmeyi sağlayacak malzemelerdir.
www.pekmezboz.com

Back to site top