Maison Française Ocak 2014

Tasarım ve dekorasyon dünyasının seçkin dergisi Maison Française, Türkiye’deki 19. yılına sıcacık, renkli ve karşı konulmaz bir kış sayısıyla giriyor. Şehir ve dağ evlerini ısıtan etnik kış tekstilleri, kilimler, bakır siniler ve baharat renkleriyle doğu etkisindeki dekorasyon, içimizi ısıtıp rahatlatan örgülü doku ve mobilyalar, ünlü trend avcılarından 2014 yorumları, pencere önü çözümleri,  kimliğini tarzıyla yansıtan, kendine özgü ve ezber bozan stiller, yeni yıla özel; çok katmanlı “dirty chic”, derginizin Ocak sayısında bulacağınız konulardan bazıları…

İÇİNDEKİLER

Ajanda: Charlotte Perriand’la 1934’e yolculuk 

Fransız mimar tasarımcı Charlotte Perriand’ın 1934’te çizdiği Suyun Kenarındaki Ev, The Raleigh Hotel South Beach’te Design Miami kapsamında Louis Vuitton öncülüğünde yeniden hayata geçirilmiş.

Focus: 2014’ün popüler karakterleri

2014’de kim olacaksınız? Kimliğini tarzıyla yansıtan, kendine özgü ve ezber bozan stiller yeni yılda daha da öne çıkıyor. Siz de önce hayata bakış açınızı ve felsefenizi olgunlaştırın, sonra da uygun dekorasyon parçalarıyla tarzınızı yaşam alanlarınızda da vurgulayın.

Röportaj: Ayşe Birsel’le hayat ve tasarım sohbeti

“Hayatım, en önemli projem…”

Başlıktaki cümle son yıllarda daha iyi yaşamlar tasarlamak üzere projeler ve formüller geliştiren Ayşe Birsel’e ait. Tasarımı ürün ya da mekân tasarlamak gibi dar bir bakış açısından çıkarıp hayatın tümüne yayan ve hayatının en önemli projesi olduğu düşüncesinden yola çıkarak bir atölye çalışması geliştiren tasarımcı Birsel’le 21-22 Şubat’ta gerçekleşecek alldesign konferansı öncesi bir söyleşi gerçekleştirdik.

Takip: Dört otoriteden 2014 trend raporları

Son yıllarda aşırı tüketim, sanal gerçeklik, çarpık kentleşmeler derken, yıprattığımız sadece doğa değil bir de kendimizmiş. Tedavi ve telafi için trend uzmanları ve sosyologlar aynı yöne işaret ediyor: Doğaya ve doğallığa! Pantone senenin rengi olarak orkide morunu gösterirken, Maison&Objet uzaklara kaçma fikrini yüceltiyor. Önümüzdeki iki ay boyunca fuarlarda ve trend konferanslarında sözü edilecek konsept ve temalara göz attık.

Takip: Kış gülleriyle terapi

Pembe ve yeşilin farklı tonlarının bir arada kullanıldığı bu görkemli gül buketini hazırlayarak gri bulutların içinizi sıktığı bir ihtiyaç anında kendinize ve evinize bir doz keyif hediye edebilirsiniz. Size ilham verecek aranjmanımızı Esosh Çiçekçilik’ten Esra Gönülal Sevilengül tasarladı.

Dekorasyon: Alpler’den yükselen bohem rapsodi

Etnik referanslı, yaşama özgün bir gözle bakan, manzaranın tadını her mevsim farklı çıkaran, kışın beyaz, baharda yeşille kucaklaşan bu dağ evi, Fransız Alpleri’nde Megève yakınlarında konumlanıyor. Dışındaki natüralist kabuğun içinde bohem ruhlu bir yaratıcılık senfonisi çalıyor.

Trend: Çıplak doğayla raks

Ormanlar ve kır, modern yaşamın kaosundan kaçıp kurtulabileceğimiz dinginlik mabedimiz oldu. Akıllı telefonlarımızdan elimizi çekip, tabletlerimizden başımızı kaldırdığımız zaman, doğanın dinginliğiyle göz ve beyin yorgunluğumuzu sıfırlamak için dışarıya koşuyoruz. İç mekânlar ise doğayla ilgili her sembolü zevkle içeri buyur ederken sadece yapraklara ve çiçeklere değil, doğanın her haline vurgun olduklarını kanıtladılar. Kış aylarının çıplaklığında ortaya çıkan kuru dallar, hem form, hem de figüratif olarak evlerimizde.

Dekorasyon: Bokja’nın ortağı Maria Hibri’nin İstanbul’daki evi

Bokja markasının ortaklarından Beyrutlu tasarımcı Maria Hibri ile Ekvador Fahri Konsolosu Fadi Nahas’ın İstanbul Tomtom Mahallesi’ndeki evleri Maison Française Ocak sayısında. Apartmanın bir asırlık tarihi, ev sahibesinin dünyanın farklı yerlerinden topladığı kumaşlar ve tasarımlar sayesinde hikayesi olan ve duyulara hitap eden sıradışı bir stil yaratıyor.

Stil: Rüzgar Doğu’dan esiyor

2014’te her evde bir kilimle karşılaşmaya hazır olun. Geçmişle kurduğumuz bağların simgesi olan bu oryantalist-etnik dokumalar, beyazlar, bakır siniler, ahşap detaylar, deri kanepeler ve baharat renkleriyle buluşunca modern kent evlerinde kendilerine sağlam bir yer buluyor.

Dekorasyon: Güney Afrika’da eklektik yaşam

Her şeyin koleksiyonu yapılır da hikayelerin yapılmaz mı? Güney Afrika’nın Cape Winelands bölgesinde yer alan eklektik ve yaratıcı Johannesdal evi, bunun mümkün olduğunun kanlı canlı bir örneği.

Dekorasyon: Naif Design imzalı ev

Projelerini yakından takip ettiğimiz Naif Tasarım, “terzi kendi söküğünü dikemez” sözünü boşa çıkaracak bir iç mekân tasarımıyla karşımızda. Naif Tasarım ortaklarından Onur Besen ve eşi Gülşah Sunar Besen’in Fenerbahçe Kalamış’taki evleri, endüstriyel tatlarla eski ve yeniyi konfor süzgecinden geçirerek bir araya getiriyor.

Tekstil: Tasarıma feminen yaklaşım: Örgü

Üç farklı biçimde tasarıma yön veren örgü aynı zamanda dekorasyona da hükmediyor. Deri, rattan gibi malzemelerin “gerçek anlamda” örülmesi, ilmeklerin abartılarak mobilyalara uygulanması ve örgünün yüzey dokusunun seramik ve ahşap gibi sert yüzeylere aktarılmasıyla bu kış dört bir yanımız örgü.

Dekorasyon: Yeniköy’de kültürler karması

Vorksop Architecture’ın kurucularından Mimar Alex van der Meer’in tasarladığı ev Yeniköy’de bir sitede yer alıyor. Dört katlı evde Ayşe ve Jean Pierre çifti, çocukları Anatole ve Paul ile birlikte yaşıyorlar. Osmanlı’dan izler taşıyan şöminesi, desenli karo mozaikleri ve çağdaş mobilyalarıyla bu ev, kültürler arası güçlü iletişimin net bir örneği.

Mobilya: Hangi yemek masasına hangi halı?

Yemek odalarını tasarlarken üzerinde en çok düşündüğümüz detaylardan biri, yemek masasının altına ne tarz bir halı seçmemiz gerektiği. Üç farklı stile dair yarattığımız eşleştirmelerden ilham alıp, yemek odanızı sizi yansıtan bir hale getirebilirsiniz.

Dekorasyon: Kontra Mimarlık’tan modern natüralist kurgular

İlhamını farklı coğrafyalardan, sanat akımlarından ve dönemlerden alan bir ev… Güzelliğin tanımını doğanın gizeminde buluyor, doğaya özgü farklı malzeme ve formlarla flört ederek kendi stilini oluşturuyor.

Dekorasyon: Yeni Zelanda’daki zarif sığınak

Az eşyalı, bol güneşli, sıcak ve organik; camın ve ahşabın başrolde olduğu bu 5 kişilik aile evinin en önemli özelliği, üzerinde bulunduğu yerküre parçasına duyduğu sonsuz saygı.

Stil: “Dirty-chic” dekorlar

Katmanlama, kentler ve mimariyle ilgili bir terimken, ilk olarak modaya sıçradı oradan da keskin bir manverayla dekorasyona. Aslında İstanbul gibi kültürler mozaiği kentlerde yaşayan herkes bilir ki, farklı renkler ve stiller birlikte barış içinde varolabilir. Antikalar ve lüks, endüstriyel detaylarla buluşurken, İskandinav mobilyalara klasik aksesuarlar eşlik edebilir. Trend avcıları bu karmanın adını ‘dirty chic’ koymuşlar.

Dekorasyon: Ortaçağ’a gizlenmiş rustik yapı

Mimar Anne Noguera tarafından yeniden düzenlenerek butik otel haline getirilen Alemanys 5, İspanya’nın Girona kentinin tarihi dokusu içindeki konumu, Sant Domènec manastırına bakan manzarası, XVI. yüzyıldan kalma taş duvarları ve minimalist dekorasyonu ile geçmişin ruhunu kaybetmeden bugünü yaşıyor.

Çözüm: Pencere önü için 16 fikir

‘Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim’ atasözünü, ‘bana müdavimi olduğun mağazayı söyle, dekorasyon tarzını analiz edeyim’ olarak yeniden formüle ediyoruz.

Alışveriş: Kış evlerini ısıtan tekstiller

Mevsime ayak uyduran ev hayatı, soğukla inatlaşan davetkar atmosferler yaratmak için tekstillerin gücünden faydalanıyor. Fildişi, krem renkleri, çikolata tonları, ekoseler, etnik desenler ve kürklerle ısınmaya hazır olun.

 

Back to site top