Mekanlara çiçek açtırtacak 5 koku tavsiyesi

Mekanlara çiçek açtırtacak 5 koku tavsiyesi

Koku alma duyumuz, bilinçaltımızdaki en güçlü etkilerden biridir. Evinizde misafirleri veya iş yerinizde müşterilerinizi ağırlarken onları sizden önce mekanın kokusu karşılar ve hakkınızdaki ilk izlenimi ortam kokusu oluşturur. Peki ortam kokuları hakkında bilmeniz gereken 5 önemli detay nedir?

Bir işyerine veya eve girdiğimizde, mekan hakkında ilk izlenimi oluşturan veri kokudur. Henüz gözümüzün görmediği bir mekanı, oradan yayılan kokuyla tanımaya başlarız. Dolayısıyla, ortam kokusu yaşadığımız veya çalıştığımız alanlar için hayati bir konu.

Peki doğru ortam kokusunu seçmek için bilmemiz gerekenler nedir? İşte 5 altın kural!

1- Hangi ortam kokusu, nerede kullanılmalıdır?

Kokulandırmada hangi ürünü nerede kullanabileceğiniz konusu, alanın büyüklüğüne göre değişir, çünkü hepsinin farklı bir etki alanı vardır. Bu açıdan kokulandırma ve iklimlendirme birbirlerine çok benzerler.

Daha iyi anlaşılabilmesi için yelpaze, vantilatör ve klimanın farklı kullanım alanlarını örnek olarak gösterelim. Klimayı büyük alanlarda kullanırken, daha küçük bir alan için vantilatörü tercih ederiz. Biraz daha ufak bir alanda da vantilatör rahatsızlık verebileceğinden yelpazeyi uygun görürüz. Bu benzetmelerden yola çıkarak salon gibi büyük bir yerde koku makinesi, tuvalet gibi daha küçük bir alanda çubuklu koku ve dolap gibi daha da ufak bir bölümde ise koku kesesi kullanmanız doğru olacaktır.

Ürün seçiminde alan büyüklüğü gibi tabii ki ortamdaki kokunun yoğunluğu da önemlidir. Yukarıdaki klima ve vantilatör örneğine devam ederek açıklayalım. Aynı alana sahip iki oda düşünelim; birisi İstanbul’da diğeri ise Antalya’da. Mayıs ayında İstanbul’da bir vantilatör işinizi görebilecekken, Antalya’da sıcaklık çok yüksek olacağından; metrekaresi aynı olduğu halde vantilatör yerine klima kullanmayı tercih edersiniz. Kokulandırmada da benzer bir durum söz konusudur. İki odadan bir tanesinde koku sorunu yaşanmazken, diğerinde sigara kokusu varsa; odanın alanı küçük dahi olsa çubuklu koku yerine koku makinesi kullanmalısınız.

2- Ortam kokuları nasıl daha etkili ve kalıcı olur?

Etkili bir kokulandırma için kesinlikle kullanmanız gereken ürün “tekstil kokusudur” çünkü ortamdaki halı, perde ve minder gibi tekstil ürünleri başlıca kötü koku kaynaklarıdır. Hatta dolaptaki ayakkabıların içinden gelen rahatsız edici kokular dahi evin ortamını olumsuz etkileyebilir.

Bunların sürekli temiz tutulması maalesef mümkün değildir, kaldı ki temiz oldukları halde rutubet kokusu da sinebilir. Temizliğin olmasa da temizlik kokusunun alternatifi olarak buralardan gelen kötü kokuları tekstil kokusu ile giderdiğinizde, ortamda kullanacağınız diğer kokulu ürünlerden çok daha yüksek verim alırsınız. Tekstil kokusunda dikkat edilmesi gereken en önemli husus, ürünün ortam kokulandırması için değil de tekstilden gelen kokuların yok edilmesi için kullanılmasıdır. Muhakkak koku da verecektir fakat asıl görevi; tekstillere sinmiş yemek, sigara ve rutubet gibi istenmeyen kokuları yok etmesidir. Özetle, daha etkili ve verimli bir kokulandırma istiyorsanız öncelikli olarak mutlaka tekstillerden gelen istenmeyen kokuları dindirmelisiniz.

3- Araba içinde hangi ortam kokuları ve nasıl kullanmalıdır? 

Araba için önerilerimiz ise çubuklu koku, tekstil kokusu ve mini koku makinesidir. Çubuklu kokuyu bir kahve bardağı içinde, çubukları kısaltılmış olarak kahve bardaklığına yerleştirebilirsiniz. Tekstil kokusunu deri hariç, bagaj dahil tüm tekstillere arabadan inerken sıkmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Döndüğünüzde arabanın kokusu tamamen değişmiş olacaktır.

4- Doğru kokuyu nasıl bulacaksınız?

Bunun yanıtı sizde! Her şeyden önce, beğendiğimiz kokuyu içgüdüsel tekrar tekrar ve/veya uzun uzun koklama arzusu duyarız. Hangisinin beklentilerimizi karşıladığına dair en güçlü seçim kıstası budur. Beğenmediğimizde ise tam tersi söz konusudur yani hemen burnumuzdan uzaklaştırmak isteriz.

Kokulu bir ürünü ambalajından veya şişesinden kokladığınızda, koku yoğunluğundan dolayı seçimi doğru yapamayabilirsiniz. Bu durumu, yemeği çok sıcakken tatmaya benzetebilirim. Ağzınız yandığında nasıl tadını tam olarak alamazsanız, kokuda da benzer durum söz konusudur. Bundan dolayı, şayet koku sıvı haldeyse doğru seçimde bulunabilmek için sırasıyla şu adımları izleyebilirsiniz;

  • Kokuyu bir materyale emdirip burnunuza 6-7 cm’lik mesafeden yelpazeleyin.
  • Gözlerinizi kapatıp tümüyle kokuya konsantre olun.
  • Kokuyu bir materyale emdirdikten minimum 20 dakika sonra, en az birer dakikalık aralıklarla 4-5 defa koklayın.

Ortam kokusunu test ederken; ürünü kullandıktan hemen sonra alandan ayrılın ve 15-20 dakika sonra hiç koku kullanılmamış benzer başka bir yere girip koklayın. Ardından test yapılmış yere dönüp kararınızı verin.

5. Nerede ne kadar koku kullanılmalı?

Ortam için uygun ürünlerin seçiminden sonra, ürününüzün (koku kaynağının) doğru konumlandırılması; basit gibi gözükse de çok dikkat edilmesi gereken kritik bir konudur. Ortam kokularınızı kapı ve pencereye uzak yerlere konumlandırın ki kokuları dışarıya uçmasın. Böylece kokular olabildiğince eşit şekilde ortama yayılarak mekânda daha uzun süre etkili kalacaktır.

Fakat eğer alanda kötü kokular yayan bir nesne varsa, ona yakın bir yer tercih etmelisiniz, ki kötü koku oradan ortama yayılmasın. Bununla birlikte, ofisinize veya evinize gelenleri etkilemek için koku makinenizi kapıya yakın koyabilirsiniz. 

Ortam kokuları; deodorant, parfüm veya diş macununda da olduğu gibi belli periyotlarda ve sürekli kullanılmalıdır. “Hızlı tüketim ürünleri” olarak adlandırılmaları da bu yüzdendir. Kokunun ölçüsü ise alanın hacmi, ortamdaki hava ısısı ve sirkülasyonu, daha önce sinmiş kokunun yoğunluğu, kullandığınız markanın kalitesi ve koku algı eşiğinizle ilintilidir. Deneyip yanılarak doğru oranı tespit etmelisiniz.

Kokunuzu bulmak için Véronique'i ziyaret etmeyi unutmayın

Ortam kokularıyla yaşam alanlarımıza çiçekler açtıran İspanyol Véronique, kaliteli ürün yelpazesi ve konusundaki deneyimiyle, mekanları çekici kokularla dekore etmek isteyenleri bekliyor.

Evinize veya iş yerlerinize koku seçmek için Véronique web sayfasını ve M. Cem Temuroğlu’nun Reels videolarını mutlaka incelemenizi tavsiye ediyoruz.