Gebelik hesaplama nasıl yapılır?

Gebeliğin yani döllenmenin gerçekleştiği zaman, son adet tarihinden ortalama olarak 15 gün sonrasıdır. Fakat gebelik haftası hesaplanacağı zaman, bu tarih değil bundan önce görülen adet tarihi dikkate alınır. Gebelik hesaplama durumunda anne adaylarının dikkat etmesi gereken gebeliği ay ay değil, hafta hafta olarak hesaplamanın daha sağlıklı olacağıdır.

Negele yöntemi ile hamilelik haftası nasıl hesaplanır?

Negele yöntemi; annelerin bebeklerine tahmini olarak ne zaman kavuşacaklarını gösteren bir yöntemdir. Negele yönteminde, son adet tarihinin ilk günü dikkate alınır. Bu güne 7 gün ilave edilir ve 3 ay geriye gidilir.

Örnek olarak, anne adayının son adet tarihinin ilk günü 20 Ocak 2016 ise, 20’ye 7 eklenir ve 27 Ocak 2016 tarihi elde edilir. Ocak ayından 3 ay çıkarıldığında ise Ekim ayı elde edilir. Yani bebeğin tahmini doğum zamanı 27 Ekim 2016 olarak karşımıza çıkar. Ancak anne adayının düzensiz adet görmesi ya da düzensiz yumurtlaması neticesinde gebelik haftasında yanılma meydana gelebilir. Bu sebeple de gebelik haftası yanlış hesaplanabilir.

Kaç aylık hamileyim?

Gebe olan anne adaylarının büyük bir bölümü, gebelik haftasını hesaplamasına rağmen gene de kendi de saymak ister. Çünkü doktorun söylediği gebelik haftası ve anne adayının düşündüğü gebelik ayı farklıdır. Bu durumun sebebi ise bir ayın tam olarak 4 hafta olmamasıdır.

Bu sebeple de gebelik haftasında esas alınan ay hesabı değil, hafta hesabıdır. Gebelik, 40 hafta kabul edilen bir süreçtir. Ancak doğumların geneli 38 ve 40. Gebelik haftalarında meydana gelir. Doğum miadını geçmiş ise 40. Haftadan sonra doğum oluşabilir. Bu hesaplamaların hepsi, ultrason değerlendirmeleri ve son adetin başladığı güne göre yapılır.

Kaynak: http://www.bulenttiras.com/gebelik-hesaplama-nasil-yapilir

Back to site top