Maison Française Mart 2014

Yeşil-beyaz bir bahara hazır mısınız? Dekorasyon ve tasarım dünyasının lider dergisi Maison Française, Mart sayısında uyanan doğayı evimize taşıyor, naif ve nostaljik detaylara odaklanıyor.  Feminen, yumuşak ve masalsı Shabby-chic stilinin en güzel örnekleri, en sevdiğimiz ressamların renk paletleri, Madrid, Cape Town, Milano, Manchester ve İstanbul’dan 9 ev, salonun en keyiflisi: salıncak-koltuklar, beyazı beyazla kombine etmenin formülleri, hayvan dostlara özel köşeler, mutfaklar için neşeli seçimler, renklerin anavatanına yolculuk, el yapımı tekstiller, vintage objeler, çay sofraları, yerde tavanda ve duvarda ahsap dokular, duvarları saran kelimeler, Maison Française Mart sayısında bulacağınız diğer konular. Yatak odaları ve uyku sağlığı eki, Nişantaşı Deko-Alışveriş Rehberi ve Evinize ilham veren markalar ekiyle…

İÇİNDEKİLER:

İstanbul’dan Kabil’e çağdaş sanat 65

Sotheby’s Londra, “At The Crossroads 2: Contemporary Art from Istanbul to Kabul” başlıklı sergisinde Kafkaslardan Orta Asya ve Ortadoğu’ya uzanan bölgenin çağdaş sanat örneklerini Londra’ya taşıyor. Bu geniş coğrafyadan seçilmiş 50 eser, 27 Mart-2 Nisan arasında sergilenecek.

Persepolis’in çizerinden porselenler 67

Fransa’nın tanınmış porselen markalarından Bernardaud, sanatçılarla çalışmaya devam ediyor. Geçtiğimiz Maison&Objet fuarında tanıtılan yeni koleksiyonunda, Persepolis filmiyle 2007 Cannes Film Festivali’nde jüri büyük ödülünü kazanan sanatçı Marjane Satrapi’nin imzası bulunuyor.

Focus: Fırça darbelerinden tasarıma yolculuk 99

En sevdiğimiz ressamların renk paletleri, kullandıkları teknik ve hayalgüçleri, kişiliğimiz hatta evimiz üzerine ipuçları veriyor. Frida’nın tropikal natüralist dünyası mı, Miro’nun soyut sürrealist evreni mi? Monet’nin lirik empresyonizmi mi, yoksa Hopper’ın modern realist stili mi sizinkine daha yakın?

B&B Italia’nın kurucusu Piero Busnelli 109

B&B Italia’nın kurucusu Piero Ambrogio Busnelli, geçtiğimiz ay 87 yaşında yaşama veda etti. Vizyon sahibi, fütürist ve başarılı bir girişimci olan Busnelli, “Made in Italy” etiketinin dünyadaki en başarılı temsilcilerinden biriydi.

Merve Kahraman’ın eğlenceli formları 115

Merve Kahraman’nın düşündürürken eğlendiren tasarımları bundan önce Londra, New York ve Hong Kong’da satılıyordu. Geçtiğimiz ay kendi adıyla açtığı tasarım mağazası sayesinde artık İstanbul’da da kendisini takipteyiz.

Puslu pastel tonlarında çiçekler 129

On yıl boyunca kurumsal şirketlerde görev aldıktan sonra çiçeklere duyduğu aşka daha fazla direnemeyen Ayça Paksoy Sözen, Flower School New York’ta eğitimini tamamlar ve mektepli bir çiçekçi olarak Penny Blooms&Beans’e hayat verir. Mart ayı için yumuşak tonları bir araya getiren Ayça Paksoy Sözen çiçekleriyle yaklaşan bahara göz kırpıyor.

Kedi ve köpekler için cin fikirler 130

Kedi ve köpekler için hem konforlu hem de stil sahibi alanlar yaratmak, onlarla sağlıklı vakit geçirmek ve kendilerini iyi hissetmelerini sağlayacak sosyal alanlar oluşturmak için fikirlerimize göz atın.

STİL: Naif ve nostaljik detaylar 164

Lokal olma fikrinin son yıllarda geçirdiği pozitif evrime çok önem veren Hollandalı trend gurusu Li Edelkoort, dünyanın her köşesinde aynı markanın aynı ürününü görmek yerine, daha yöresel, eşsiz ve zanaatkar elinden çıkma objelerin peşinde olduğumuzu söylüyor. Evlere taze bir nefes getiren otantik, naif ve nostaljik fikirlerle, yaklaşan bahara benzersiz bir açıdan bakabilirsiniz.

DEKORASYON: Paris’te bir Türk evi 172

Tarihi XIX. yüzyıla uzanan Haussmann tarzı bu evin pencereleri, Paris’in en güzel semtlerinden Saint Germain des Prés meydanına açılıyor. Ev sahipleri, Belçikalı Flamant markasının Türkiye temsilcileri Bige ve Haydar İshakoğlu çifti.

TARZ: Romantik ve nostaljik: Shabby Chic 180

Feminen, yumuşak ve masalsı… Boyası dökülmüş beyaz zeminler ve duvarlar, tutkuyla seçilmiş vintage objelere fon oluşturur. Katmanlı ve kadınsı olarak özetlenen shabby chic stilinde geçmiş, romantizm ve kusurlara fazlasıyla yer var.

DEKORASYON: Bir Cape Town harikası 188

Güney Afrika’nın rüya başkenti Cape Town’da yer alan Bridle Road Residence, kusursuz modern tasarım dilini, kimyasal maddelerin kullanılmadığı bir yüzme havuzu, yerel malzemeler ve ilhamını lokal bitki örtüsünden alan orijinal peyzaj tasarımıyla tamamlıyor.

STİL: Doğanın izinde 194

Hem bitkilerle uğraşmanın terapik etkisinden faydalanmak, hem de organik yaşam sürmek adına mutfağında küçük seralar kuran, bulduğu her pencere önüne saksı dizenler… Doğa, en sevdiğiniz oyun alanlarından biri, değil mi? Nedeni çok basit ve net: Vahşi ve saf güzelliğiyle Amazon ormanlarını, büyük yapraklarıyla tropik iklimleri çağrıştıran botanik bitkiler, kent insanın içinde hep varolan çekip gitmek isteğini biraz olsun tatmin ederken, evin içinde kendi küçük cennetlerimizi yaratma ihtimaliyle büyülüyor.

Ahşap kaplamalar evin her yerinde 202

Ahşap malzemenin her stille aynı hararette flört edebilen zamansız dokusu, yumuşak tonları ve esnekliği tasarımcıların elinde şekillenerek beden bulurken, hiçbir trendin doğanın bir parçası olan bu malzemeden vazgeçemediğinin de kanıtı oluyor. Ahşap yüzeyler çeşitli renk tonları ve ağaç türleriyle içerisi ve dışarısı arasındaki ayrımı iyice ortadan kaldırmakla kalmıyor; ahşap mobilya ve aksesuarları ikinci planda bırakarak, tavan, duvar ve zeminlerde tüm dikkati üzerine topluyor.

DEKORASYON: Aydınlık ve romantik yaşam 208

Nostaljik, romantik, deli dolu ve kadınsı. Madridli mimarlık ofisi Rotaeche&Santayana’nın yarattığı, mutlulukla ışıldayan bir evdeyiz.

TARZ: Bembeyaz kurgular 216

Her renk farklı hisleri açığa çıkarır. Kimi heyecanlandırır, kimi sakinleştirir. Bazı renklerinse başlı başına bir felsefesi ve mekânsal anlatım dili vardır. Her dönem ve her stilde kendisine genişçe bir yer bulan beyaz da, renksiz gibi algılanmasına rağmen aslında sahip olduğu onlarca ton ve ışıkla dekorasyonun en önemli ifade yollarından biridir. Geçtiğimiz kış moda dergilerinde “beyaz üstü beyaz” ya da “mono-beyaz” trendiyle gardoplara yağdı; sonrasında ise İskandinav rüzgarın da etkisiyle çoğalarak mekânları ele geçirdi. Sonsuz beyaz fikri mimar ve tasarımcılar tarafından her zaman kendine yer bulduğu için, modanın aksine heyecanla değil sakinlikle karşılandı. Bu bahar da durum farklı değil.

DEKORASYON: Manchester’da bulutların üzerinde 224

İngiliz mimar Ian Simpson’ın Manchester’da, kendi eseri olan Beetham Hilton Tower’ın üzerindeki penthouse dairesi, adeta bir tasarım ve çağdaş sanat müzesi. İkonik mobilya tasarımlarından sınırlı üretim objelere, sıcak bir modernizmden baş döndürücü bir lükse, içine gireni her adımda farklı atmosferlere savuruyor.

Her ülkenin bir rengi var 242

Renklere karşı verdiğimiz duygusal tepkilerin bir kısmı doğuştan ve bilinçdışı süreçlerde gelişirken bir kısmı da deneyimlerle şekilleniyor. Doğduğumuz andan itibaren içinde yaşayacağımız kültürün etkisi altına girerek davranış biçimlerini anlamlandırmaya, tanımaya başlıyoruz. Nasıl ki dil, dini inanç, yeme alışkanlıklarımızı ve iletişim tarzlarımızı benimsiyorsak renklerle de öyle özdeşleşiyoruz. Peki, renkler belli bir çağrışımı sembolize ederek sadece algıyı mı güçlendiriyor yoksa yaşam biçimlerimizi de etkisi altına alarak düşünce ve ideolojilerimiz üzerinde ifade biçimi mi oluşturuyor? Cevaplarını bulmak için dünya coğrafyası üzerinde sizin için araştırmaya koyulduk.

Mikro trend’lerle seneye bakış 258

Ocak ve şubat aylarında Avrupa tasarım ve dekorasyon fuarları tamamlandıktan sonra hangi malzeme öne çıktı, formlarda son durumu ne, kullanılan renkler beraberinde hangi stilleri ve malzemeleri getiriyor gibi soruların yanıtlarını sıralıyor ve trend raporları hazırlıyoruz. 2014 tasarım ve dekorasyon haritasında kendine yer bulan 8 mikro trend doğrultusunda bu sene bizi nelerin beklediğine dair bir analiz yaptık.

DEKORASYON: Şehir evinin stil sırları 266

Eklektik stiliyle İstanbul dekorasyon sahnesinin önemli oyuncularından olan Cumba Selection’un sahibi Aylin Rividi Şenbay, eşi Alp Şenbay ve henüz altı aylık olan ikiz kızlarıyla Etiler’in merkezinde, semtin kalabalığına rağmen sükunetiyle huzur veren bir sitede oturuyor. Dna’sında mutluluk kadar zarafet de yatan bu ev, Aylin Şenbay’ın Cumba Selection’ı yaratan dekorasyon anlayışının bir yansıması.

5 tasarımcının stili mercek altında 276

Klişelerden uzak, değişime açık ve yeni yaşam alışkanlıklarına sahip çok sayıda kişi şehirde arz-ı endam etmeye başladı. Tarzlarıyla bizi etkileyen beş genç ve yaratıcı ismi takdimimizdir.

DEKORASYON: Doğal denge 282

Dört kişilik bir ailenin yaşadığı İzmir Karşıyaka’daki ev, Unlimited Design’ın kurucusu iç mimar Selina Kazazoğlu’nun imzasını taşıyor. Mevsimlerden ilham alınarak oluşturulan dekorasyon konseptinde pozitif enerji ve denge ön planda.

Huzur kozası: Salıncaklar 292

Eero Aarnio’nun evlerde çığır açan Bubble Chair tasarımının ardından Vitra, Kettal, Moroso, Paola Lenti, Dedon gibi markaların son yıllarda koleksiyonlarında yer verdiği salıncakkoltuklar, bu formu dış mekândan içeriye transfer etti. Tasarımı gerçek anlamda keyifle buluşturduğu için çok da sevildi. İster tavandan asma olsun ister ayaklı, köşemize yerleşti.

DEKORASYON: Studio Dimore imzalı ev 300

Dün, bugün ve yarın: Dimore Studio’nun kurucuları Emiliano Salci ve Britt Moran’ın Milano’daki dairelerinde dün, bugün ve yarın kusursuzca iç içe geçiyor.

MOBİLYA: Form, doku, renk ve desen karşılaştırmaları 312

Mekânların uyumlu bir algı yaratmasının sırrı birbirine yakışan stiller ve renkleri yan yana kullanmaktan geçiyor. Kübik formlar mı? Kıvrımlı hatlar mı? Pastel tonlar mı? Neon renkler mi? Ham ve mat mı? Makyajlı ve parlak mı? Dümdüz mü? Çizgili mi?

TARZ: Üç kültürün çay seremonisi 320

Konukseverliğin en zarif göstergesi olan çay seremonileri her kültürde farklı bir lezzet ve dekorla karşımıza çıkıyor. Geçmişte ailelerin soyluluk derecesi ve görgüsü hakkında ipuçları veren bu etkinlikte, çayın içilişine uygun araç gereçlerin şıklığı lezzet kadar önem taşırmış. Tıpkı günümüzdeki gibi.

Kelimelerin istilası 326

Özellikle sosyal medya kullanıcıları arasında çılgınca yayılan özlü sözler, motto’lar, mantra’lar eve de giriş yapmak istiyor. Sizi motive eden, enerji veren ya da duygularınızla bağ kuran kelimeleri odalarınıza taşıyarak bu akımın deko takipçileri arasında başı çekebilirsiniz. Ahşap, metal ve hatta neonlardan yapılmış kelimelerle mekânın enerjisine yön verin.

Avrupa tasarım ve dekorasyon fuarları 332

Tasarım ve dekorasyon meraklılarının buluşma noktalarından Maison&Objet, Heimtextil ve Homi fuarları, uzaklardaki farklı coğrafyalar ve kültürlerden esinlenirken, zanaat ve el işçiliğini mercek altına alıyordu.

ALIŞVERİŞ: Mutfağa bahar enjeksiyonu 360

Maison&Objet Paris bu sene yılın tasarımcısı olarak sıradışı eserleri ve radikal karakteriyle yakından tanıdığımız Tom Dixon’ı seçti. Fransız tasarımcı Philippe Nigro, Now Design à Vivre bölümü tarafından yılın tasarımcısı ödülüne layık görülürken, Dimore Studio ise Scènes d’Interieur bölümünün tasarımcısı olarak gösterildi.

Back to site top